Кавова англійська: смаки, види, факти
й цитати

I like coffee because it gives me the illusion that I might be awake (Lewis Black)
Я люблю каву, бо вона створює ілюзію, що я можу прокинутися (Льюїс Блек, стендап-комік)

Кава – улюблениця мільйонів людей, багато хто не може уявити свій ранок без неї. Навіть зараз, пишучи тобі цю статтю, авторка насолоджується своєю першою чашкою кави і розділяє з тобою своє ранкове пробудження. 

Її називають по-різному: java, joe, dirt, mud, cuppa, daily grind, lifeblood, tar (дьоготь), rocket fuel, навіть worm dirt. Так, кава має багато нікнеймів, і більшість з них приблизно перекладаються як «земля» чи «бруд» (dirt, mud, worm dirt). Не важливо, скільки чашок ти випиваєш і чи п’єш взагалі – ця стаття допоможе дізнатися тобі все, що пов’язане з кавою, а також поліпшити знання англійської в цій темі. 

Кава в контексті

First thing first, давай ознайомимося з тим, як англійська мова інтегрувала в себе каву. Нижче ми подаємо тобі найбільш вживані вирази та фрази, пов’язані зі словом coffee.

  1. Coffee table book – журнальний столик, на який ти зазвичай кладеш книги, квіти, чашку чаю чи кави та який знаходиться поруч з диваном.

  2. Wake up and smell the coffee – ідіома, яка означає різко усвідомити щось важливе, «прокинутися» і побачити правду.

  3. Coffee break – невелика перерва на каву та їжу між роботою.

  4. Coffee shop – заклад, який продає здебільшого лише освіжаючі напої (кава у тому ж числі) та їжу до них.

  5. Let’s talk over a cup of coffee – фраза, яка означає, що ти хочеш обговорити важливе питання чи новини за чашечкою кави чи іншого напою.

  6. To grab a cup of coffee – швидко купити чи замовити чашку кави.

  7. Coffee in, coffee out – вислів, який означає, що кава викликає бажання відлучитися у вбиральню.

 

Кавова англійська: смаки, види, факти й цитати

 

Цитати про каву

Неможливо не романтизувати напій, який повертає тебе із царства сну та думок назад, у реальність. У кожного з нас є своя рутина, у яку ми залучили пиття кави – хтось любить повільно насолодитися нею на балконі з книгою в руці, хтось поспішає на роботу і швидко «заправляє» себе гарячим напоєм, а інший заливає «3 в 1» кип’ятком і щиро вірить, що п’є справжню каву. Ми підготували для тебе висловлювання відомих людей про цей напій. 

  1. I judge a restaurant by the bread and by the coffee (Burt Lancaster).

Я оцінюю ресторан за хлібом та кавою (Берт Ланкастер, американський актор).

  1. Once you wake up and smell the coffee, it's hard to go back to sleep (Fran Drescher).

Якщо ти прокинувся й вже почув запах кави, дуже складно повернутися до сну (Френ Дрешер, американська акторка).

  1. I have measured out my life with coffee spoons (T.S. Eliot).

Я виміряв своє життя кількістю ложок кави (Томас Стернз Еліот, англійський поет).

  1. Even bad coffee is better than no coffee at all (David Lynch).

Погана кава – і то краще, ніж ніякої кави (Девід Лінч, режисер).

  1. I think the key to the start of any good relationship is to remember how the other person likes their coffee (J. Lynn, Wait for You).

Думаю, ключем до будь-яких хороших взаємин є знання того, яку каву п’є твій партнер (Дженніфер Лінн, книга Wait for You).

  1. To do good work one must eat well, be well housed, have one’s fling from time to time, smoke one’s pipe, and drink one’s coffee in peace (Vincent Van Gogh).

Щоб добре працювати, потрібно добре їсти, мати гарний будинок, час від часу заводити невеликі інтрижки, курити люльку та спокійно пити каву (Вінсент Ван Гог, художник).

  1. My couch is coffee-colored. I can thank Starbucks and clumsiness for that (Jarod Kintz).

Мій диван кольору кави. Дякую Старбаксу та незграбності за це (Джарод Кінтз, письменник).

  1. I’d never met coffee that wasn’t wonderful. It was just a matter of how wonderful it was (Laurell K. Hamilton).

Я ніколи ще не пробувала каву, яка не була б чудовою. Питання було лише в тому, наскільки вона була чудовою (Лорел Кей Гемілтон, американська письменниця).

Про смак кави англійською

Пити каву – добре, а ділитися відчуттями від неї – ще краще! Кава буває різною, і ось за якими критеріями її можна оцінювати:

  • Aftertaste – післясмак; 
  • Aroma – запах, аромат кави;
  • Body – структура кави, її відчуття в роті;
  • Flavor – смак; 
  • Fragrance – запах свіжозмеленої кави перед її заварюванням;
  • Roast – обсмаження; існує 5 рівнів обсмаження кави: white, light, medium, medium-dark, and dark (білий, світлий, середній, середньо-чорний, чорний).

Хоча ми здебільшого обмежуємося такими прикметниками, як гірка/солодка, міцна/терпка, тримай приклади креативного опису смаку кави.

  • Chocolaty with aromas of Swiss chocolate – шоколадний з ароматом швейцарського шоколаду
  • Flowery with fragrant coriander seeds – квітковий з ароматним насінням коріандру
  • Fruity with notes of lemon and blackberry – фруктовий з нотками лимона та ожини

 

Кавова англійська: смаки, види, факти й цитати - 2

 

Звісно ж, не залишимо тебе і без найнеобхідніших прикметників. Коли наступного разу замовлятимеш каву англійською, зможеш порадитися з баристою, який вид напою обрати.

  • Bitter – гірка 
  • Soury – кисла 
  • Acrid caustic – їдка
  • Winey – з винним присмаком
  • Tart, astringent – терпка 
  • Tangy – гостра 
  • Piquant, nippy – пікантна 
  • Mellow – витримана 
  • Mild – помірна, лагідна
  • Delicate – легка, ніжна
  • Soft, bland – м’яка
  • Neutral – нейтральна 
  • Piney – з нотками ананасу
  • Black currant-like – з нотками чорної смородини

Цікаві факти

Ти можеш знати про каву багато, але точно не все. Чи є серед цих фактів щось нове для тебе?

  1. Coffee drinkers tend to live longer – ті, хто п’ють каву, живуть довше. Дослідження показали, що кава попереджає розвиток діабету другого типу, різних серцево-судинних захворювань захворювань та синдрому Паркінсона.

  2. One cup of black coffee only has one calorie – в одній чашці простої кави лише одна калорія.

  3. You can overdose on coffee – передозування кавою можливе, але для цього доведеться випити близько 30 чашок за декілька годин.

  4. The drink dates back to 800 A.D – напій, за легендами, винайшли в IX столітті. Одного разу пастух помітив, який ефект кавові зерна мали на його козлів – вони починали «танцювати».

  5. The word "coffee" comes from the Arabic word for "wine" – слово «кава» походить з арабського слова «вино».

Види кави

Наостанок, коли ти вже знаєш слова, якими можна описати каву, допомагаємо тобі розібратися з її видами. Звісно, всі в одну статтю не помістиш – ну дуже їх багато! Тому розповідаємо лише про найбільш поширені у світі.

  • Espresso (short black) – усім відоме еспресо, основа основ, яке допомагає прокидатися тисячам людей по всьому світу. 

  • Doppio – допіо, тобто подвійне еспресо, додасть удвічі більше енергії. Жодної води чи молока у ньому немає, ти отримуєш 60 мл суцільної кави. 

  • Ristretto – ристрето, що означає restricted (заборонений) італійською – це один шот еспресо, розбавлений 2 до 1 водою, що створює менш гіркий, але інтенсивний смак.

  • Long Black – «довгий чорний» напій, який складається з подвійного еспресо, але розбавляється гарячою водою так, аби створити кремову структуру.

  • Short Macchiato – вид макіато, який складається з еспресо, невеликої кількості молока та тонкої шапочки з foam (молочної пінки) зверху.

  • Long Macchiato – усе те саме, що і short макіато, лишень еспресо там подвійне (60 мл кави).

  • Cappuccino – капучино легко впізнати за його froth (пінкою) зверху, воно складається з частини еспресо, гарячого молока та пінки, яку зверху прикрашають легким шаром з какао-порошку.

  • Latte – схоже до капучіно, проте з більшою кількістю молока та foamed milk crema – кремовою молочною пінкою.

  • Flat White – флет вайт схожий на лате, проте складається з більшої кількості кави та тоншого шару піни.

  • Mocha – мокко є солодкою версією лате. До еспресо додається шоколад, або ж замість звичайного молока використовується шоколадне. 

  • Affogato – поєднай подвійний шот еспресо a scoop of vanilla ice cream (ложкою ванільного морозива) і насолоджуйся красою смаку аффогато.

  • Cold Brew – за кількістю кофеїну напій близький до подвійного еспресо, проте смак, технологія приготування та текстура зовсім інші. Назва цього виду кави говорить сама за себе – cold (холодне) та brew (бродіння). Свіжозмелені зерна кави заливаються холодною водою, настоюються певний час та пропускаються через спеціальний девайс. Подається, звісно ж, у холодному вигляді – можна додати льоду або прикрасити слайсом апельсину чи грейпфруту. Текстура в колд брю ніжна, смак легко-кислуватий. Саме те, що потрібно влітку!