Дисклеймер: Ця стаття не спонукає тебе до вживання алкоголю, оскільки це може зашкодити твоєму здоров’ю. Якщо ця інформація надихає тебе читати її з келихом чогось газованого й освіжаючого, краще наповнити його водою.
Roses are red
Violets are blue
We all love beer
And I also do
Його називають «рідким хлібом», готують і п’ють ще з IX тисячоліття до нашої ери, а також усім світом у першу п’ятницю серпня святкують його Міжнародний день. Воно єднає різних людей за спільним келихом, і не важливо, чи це вони святкують завершення робочого тижня, чи очима прикуті до перегляду футбольного матчу. Улітку – тамує спрагу, а взимку – збирає й зігріває багатьох у затишних пабах та барах. Яка ж історія стоїть за еволюцією пива та що робить його улюбленим алкогольним напоєм мільйонів?
З чого народилося пиво?
Над цим питанням міркував кожен, хто хоч раз мав змогу ковтнути хмільного напою. Тим не менш, однозначної відповіді немає, проте існує безліч версій щодо походження пива. Більшість з них веде до того, що за його створення ми повинні дякувати стародавнім шумерам, які одного разу у Вавилоні забули тісто для хліба на сонці. Воно забродило, і один з пекарів вирішив з цікавості спробувати його на смак. Мабуть, стародавні вавилонці були поціновувачами експериментів із їжею, бо їм це поєднання сподобалося, і з того часу пивоваріння почало розвиватися.
Можливо, ця історія швидше схожа на легенду, проте відомо одне – різні народи почали поступово перехоплювати традицію пивоваріння та додавати в неї щось своє. Індуси варили напій із сорго, китайці – з рису, індіанці – з кукурудзи. Єгиптяни замішували до нього шафран та аніс (не без причини – а для кращого спілкування через пиво з богами), а вавилоняни – полин, вербові пагони та ягоди плюща. Ось, до речі, назви деяких трав та спецій англійською – може, коли-небудь захочеш додати їх до власного пива:
- Cinnamon – кориця
- Saffron – шафран
- Tarragon – полин
- Cardamom – кардамон
- Thyme – чебрець
- Cloves – гвоздика
- Anise – аніс
- Ginger – імбир
- Caraway – кмин
- Peppermint – перцева м’ята
- Herbs and spices – трави та спеції
Пиво й християнство
Спершу вважалося, що пиво – напій для людей, що не можуть дозволити собі придбати вино, тому ним здебільшого частувалися бідняки, варвари й прості міщани. Але з часом пиво дійшло (чи, радше, допливло) до всіх країн Європи, і його почали виготовляти при монастирях, у результаті чого священики почали отримувати від напою пристойну кількість грошей. Сприяло цьому й те, що до пива почали додавати хміль, який зробив напій прозорішим і додав йому приємної гірчинки. У північних регіонах, де виноград ріс погано, під час літургій у монастирях вино замінювали на пиво. Від церкви воно перейшло на княжі столи – Петро І підписав указ про обов’язкове введення пінистого напою в солдатське меню, а в Київській Русі воно готувалося в кожному княжому дворі. Відкривалося все більше й більше пивоварень, і деякі з них функціонують і сьогодні. Наприклад, найстаріша з них знаходиться в місті Фрайзінг у Баварії. Ця броварня готує пиво з 1040 року.
Як створюється напій?
Повертаючись зі стародавніх часів у сьогодення, можемо без сумніву сказати, що пиво пройшло довгий шлях розвитку й заполонило собою безліч культур та людських сердець. Зараз, звісно, щоб його приготувати, не потрібно залишати тісто бродити на сонці чи додавати до нього священних трав. Його класичними компонентами стали вода, ячмінний або пшеничний солод, хміль та пивні дріжджі. Сучасні пивоварні не скупляться на креативність, і в асортименті барів та пабів можна зустріти хмільний напій з доволі екстравагантним смаком – з тірамісу, піцою, морською сіллю, чебрецем, гібіскусом, часником, гострим перцем, беконом і так далі.
Хтось надає перевагу екзотиці, хтось – класиці. Спільним залишається одне – цей напій п’є вся планета. І коли ти знайомишся з кимось за келихом пінистого в одному зі світових барів, тобі потрібні деякі англійські слова, аби описати колір, смак та консистенцію напою:
- Balanced – збалансоване
- Bitter – гірке
- Sour – кисле
- Bright – світле
- Dark – темне
- Frothy, foamy – пінисте
- Hoppy – хмільне
- Malty – солодове
- Robust – міцне
- Thick, velvety – густе
- Thin – рідке
- Soft – м’яке
- Unfiltered – нефільтроване
- Mellow – витримане
- Low/ highly carbonated – слабо/ сильногазоване
- Spicy – пряне, гостре
- Aromatic – пахуче
- Сraft-brewed – крафтове пиво
Що каже статистика?
Дзвін келихів та пляшок, наповнених пивом, найчастіше лунає в Чехії – за приблизними даними, на рік населення цієї країни випиває близько 137,4 літрів напою. Друге й третє місце в хмільних перегонах посіли Польща й Німеччина – там люди на рік випивають по 98 та 96 літрів відповідно. Україна може подужати 41 літр на рік, і пиво є одним з її найпопулярніших алкогольних напоїв – його вживає близько 29% населення.
Винятком став 2020 рік – тоді ці цифри рекордно зменшилися. Востаннє таке спостерігалося ще в післявоєнні роки минулого століття. Причиною стало закриття ресторанів та барів, де загалом випивалося близько 20% усього пива. У закладах припинили збиратися люди, аби дружньо випити за здоров’я близьких та рідних. Більше не лунали гучні тости та не завмирали в повітрі секрети, якими відвідувачі ділилися між собою за келихом пінистого. Виробництво пива у європейських країнах знизилося за рік на приблизно 10%.
Цікаві факти
Ось деякі факти з історії пива, що можуть тебе збадьорити. Сподіваємось, ти не будеш використовувати їх як виправдання задля extra ковтка улюбленого хмільного.
-
Жінки були першими професійними пивоварами в історії пива.
-
Робітники, які брали участь у будівництві єгипетських пірамід, щодня отримували від чотирьох до п’яти літрів пива за свою працю.
-
У XIII столітті в деяких регіонах Норвегії пиво використовувалося для хрещення дітей. За наявними даними, причиною тому був брак чистої води на вказаних територіях.
-
У шкільних їдальнях Бельгії до 1980-х років подавали столове пиво (міцністю 1,5-2,5%).
-
У XVII столітті кожен член типової європейської сім'ї (в тому числі й діти) випивав як мінімум три літри пива на день. Пиво не тільки пили, але і їли. Наприклад, у вигляді супу на сніданок.
-
Корисні речовини, що містяться в пиві, можуть допомагати проти онкологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
Крилаті вислови про пиво
Наостанок, перш ніж ти поринеш у солодкі мрії про не менш смачний вечір у компанії в одному з твоїх улюблених барів, залишаємо тобі на ознайомлення цитати про пиво. Можливо, коли наступного разу тебе попросять проголосити тост в момент споживання цього виду напою, вони стануть тобі в пригоді.
-
The mouth of a perfectly happy man is filled with beer. (Egyptian proverb) – Рот повністю щасливого чоловіка наповнений пивом. (Єгипетське прислів’я)
-
On victory, you deserve beer, in defeat, you need it. (Napoleon) – У випадку перемоги ти заслуговуєш на пиво, у випадку поразки – потребуєш його. (Наполеон)
-
Beauty is in the eye of the beer holder. (Kinky Friedman) – Краса в очах того, хто тримає пиво. (Кінкі Фрідман)
-
Beer’s intellectual. What a shame so many idiots drink it. (Ray Bradbury) – Пиво – інтелектуальний напій. Як шкода, що його п’є так багато ідіотів. (Рей Бредбері)
-
Bart, women are like beer. They look good, they smell good, and you’d step over your own mother just to get one! (Homer Simpson) – Барт, жінки – як пиво. Вони добре виглядають, добре пахнуть, і ти готовий продати власну матір, аби отримати хоч одну! (Гомер Сімпсон)
-
Beer may not solve your problems, but neither will water or milk. (John Wayne) – Пиво, можливо, не вирішить твої проблеми, але вода й молоко теж цього не зроблять. (Джон Вейн)